graphic  x  tactile  x  behaviour
Naderhand
serie tafellakens

materiaal katoen, kunststof
afmeting 140 x 240 cm


Dit project wordt gesteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Met dank aan verzorgingshuizen De Die, Eduard Douwes Dekker en dagbesteding Het Schouw.

Michiel Landeweerd maakte een kort filmpje over het project


N A D E R H A N D

Wat weten de handen nog als het hoofd niet meer goed meewerkt? Vanuit deze vraag ging ik in verzorgingshuizen met dementerenden kleien, schilderen, tekenen en collages maken. In kleine groepjes en telkens andere samenstelling hebben we gezocht naar gewoontes door middel van creatieve handelingen. Soms werd er gemopperd, soms actief gepraat en soms ging het allemaal vanzelf. Maar al die tijd gingen de handen onbewust door. Was het niet op beeldende wijze, dan wel door te friemelen en frunniken. 

De vormen uit deze sessies heb ik verwerkt in lakens voor op tafel. De plek waar in verzorgingshuizen veel tijd wordt besteed. Tijd waarin de handen gedachteloos bezig zijn zonder dat de geest eraan te pas komt. In ontwerpen gebaseerd op archetypische ruitpatronen heb ik tactiele verrassingen verwerkt; kraaltjes die je onder de stof kunt verplaatsen, krakend folie, een lijnenspel van hoogpolig garen. 
    Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat handwerken je hersenen stimuleert en je langer leeft door je handen te blijven bewegen. De tafellakens geven de handen de kans om ingesleten gewoontes intuïtief te herontdekken en herhalen.

stills uit film van Michiel Landeweerd